Binnen is het warm en fijn

Het is nog donker bij het wakker worden. Zij is er altijd als eerste uit, en als ik me uitrek en opzij kijk zie ik de zachte gloed van de lamp van de overloop, en weet ik dat ze daar kalmpjes haar tas staat in te pakken en haar haren te borstelen.

We zijn een aardig geoliede machine zo in de ochtend. Hij zet thee, ik stop kleine lekkernijtjes in de lunchbakjes, die zij zelf verder met boterhammen vullen. Er wordt wat gebladerd in de krant, of gepuzzeld, iemand vult het kattenvoer aan, ik maak mijn to do lijstje voor de dag en overhoor nog voor de laatste keer die paar lastige Franse of Griekse woordjes, die er goed in blijken te zitten overigen, dankzij de volledig belachelijke ezelsbruggetjes die we gisteravond samen verzonnen.

Een klein uurtje later ben ik als eerste bij de Twentse Wens Ambulance. Dat heeft toch altijd wat, zo’n verlaten ruimte waar even later een drukte van jewelste zal zijn. Ik kan me dat ook nog herinneren van school, op van die ouderavonden waarbij we mochten helpen, en waarbij de gangen, nu stil na alle drukte van de dag ervoor, iets mysterieus uitstraalden, nu we ze helemaal alleen voor onszelf hadden.

Ik doe lampen aan en begin met koffie zetten en binnen enkele minuten beginnen de anderen binnen te druppelen. Zo ook een paar kinderen, die vragen komen stellen en foto’s maken voor een opdracht voor school. Ik bied aan om een foto van ze te maken, en trots stellen ze zich op voor de ambulance, de gekregen beertjes in hun handen geklemd.

De middag staat in het teken van nog meer overhoren (de beide oudsten worden ondergedompeld in een proefwerkenzee), sinaasappels snoepen, wat computerwerk voor mij en de eerst ongelukkig kijkende, en vervolgens dankbare ogen van die dame hierboven, toen ik aanbood om haar een lift te geven naar haar hockeytrainingen, zodat ze niet al doorweekt was voordat ze uberhaupt het veld op was gekomen.

“Het is echt binnen-blijf-weer”, verzucht de jongste. En constateert dan blij dat hij de volgende dag vrij is in verband met de scholen-staking. Want school met je vriendjes is best gezellig, maar lekker thuis, zeker als het weer zo druilerig en koud is, heeft tóch nog wel de voorkeur.

Gelukkig maar 🙂

Geef een reactie