Risk Factory

Ze stappen met veel bravoure in de bus, de kinderen van groep 7 en 8. Er worden plekjes gezocht, stoere praatjes opgehangen, en het gelach en gekwebbel is niet van de lucht tijdens de rit naar Enschede.

Als we echter op de plaats van bestemming aankomen en de kinderen vrolijk en stoeiend de bus uitrollen en een kamer ingedreven worden, waar ranja en uitleg op ze wacht, worden ze één voor één toch een beetje stiller, en zie ik hier en daar toch wat spanning komen op de verwachtingsvol rondkijkende snoetjes.

We zijn bij de Risk Factory, waar de kinderen uitleg gaan krijgen over allerhande potentieel gevaarlijke situaties en hoe daar het beste mee kan worden omgegaan.

Zo gaat het onder andere over brandgevaarlijke situaties, zien ze hoe je het beste kan omgaan met een vlam in de pan, moeten ze zich uit een kamer vol rook manouvreren op de meest veilige manier, en maken ze mee hoe dat gaat als je 112 belt, en leren ze wat je dan het beste kan zeggen.

Ze oefenen op computers met een facebook-achtige site en krijgen feedback over de keuzes die ze maken (wie voeg je toe als vriend, aan wie vertel je je naam en adres, en zou je wel zomaar je foto delen?), er is uitleg over hoe zo veilig mogelijk met vuurwerk om te gaan en mogen veters strikken en proberen te schrijven met een paar vingers die afgeplakt zijn, om zo te zien hoe vervelend het is als je te laconiek bent en er wat kwijtraakt door een vuurpijl.

Er is een bus, waarbij ze leren waar de dode hoeken zitten van grote wagens, en ze doen een kwis om te zien of zij verstandige keuzes zouden maken in het verkeer. En ze gaan in gesprek over pesterijen en andere nare dingen die mensen bij elkaar kunnen doen, en hoe je daar alert op kan zijn en misschien zelfs elkaar kan helpen.

Op de terugweg zijn ze een stuk rustiger, duidelijk nog even aan het verwerken wat ze allemaal hebben gezien en geleerd.

Ik grijns eens naar de buschauffeuse. Ze lacht terug. “Zou ik ook bij de nachtbus tussen discotheken moeten doen,” zegt ze, “zo’n rondje Risk Factory! Als het bij kleine kinderen zo kalmerend werkt, dan misschien bij grotere kinderen ook wel!”

Geef een reactie